rus ukr eng
Корисно знати про кішок

Котячі туалети

            Котячі туалети розрізняють по розмірах та глибині, чим більше розмір туалетного лотка, тим краще, особливо якщо у вас кіт. Лотки бувають двох основних типів: закриті та відкриті. Закриті лотки стануть вдалим придбанням для власників, чиї кішки розкидують лапами наповнювач, або ходять мимо лотка. Якщо ваша кішка присідає, здійснюючи сечовипускання, не розкидує наповнювач туалету, і не соромиться користуватися відкритим лотком, можливо, і не знадобиться закритий. Вибір тут за вами і вашою кішкою. Проблеми, пов'язані з лотком, зазвичай відбуваються через те, що він дуже малий і має низькі борти; погано миється, або дуже нестійкий, тому кіт насилу вмощується в ньому. Деколи його хвіст може виявитися за бортом, а у фіналі відвідин туалету роздається гуркіт від лотка, що совається по підлозі. У результаті, пісок розлітається на всі боки. Все це усувається за допомогою лотка більшого розміру з м'якого пластика, що поглинає удари. 

Вибір місця

             Кішка не хоче користуватися туалетним лотком і ходить в туалет по всьому будинку. Що робити? Інколи це може бути викликано хворобою, пов'язаною з нетриманням. Покажіть кішку ветеринарові, щоб переконатися у відсутності захворювання. Якщо кішка просто не хоче користуватися туалетним лотком, перевірте:

Для котячого туалету слід вибирати місця легко доступні для кішки, добре провітрювані та такі, що легко очищаються, де кішці ніхто не заважає.
Необхідно регулярно оновлювати наповнювач відповідно до інструкції, вказаної на упаковці, кілька разів на тиждень мити само коритце теплою водою. Кішки люблять чистоту, тому лоток має бути в ідеальному стані.
           
Якщо Ваше кошеня вибрало для туалету свій куточок, поставте на нього миску з кормом - малята рідко паскудять там, де їдять. Причиною відмови користування туалетом може стати неприємний маляті запах дезинфікуючого засобу, що використовується власником, особливо якщо він різкий, квітковий. Тому користуйтеся лише приємними для кішок чистячими засобами. З гігієнічної точки зору  рекомендується поставити туалет у великий пластиковий піддон або на килимок, що легко миється, щоб бризки сечі, як і розкопуваний наповнювач, не потрапляли на підлогу.

 

Переваги використання наповнювача для туалету

             Наповнювач, отриманий за спеціальною технологією, вбирає вологу і поглинає всі запахи. Рідини вбираються так швидко, що не досягають дна туалету, де вони зазвичай починають розкладатися і видавати запах. Після відвідин туалету в піску залишається комок склеєних часток, який спеціальною лопаткою викидають у відро для сміття. Час від часу слід підсипати новий пісок, щоб шар був близько 5 см. Вживання адсорбуючого піску одночасно допомагає вирішити ще деякі проблеми. Кішки часто страждають від захворювань сечовивідних шляхів. Ви можете виявити небезпечні симптоми по зміні розмірів коржика. Часто наповнювачі міняють своє забарвлення після змочування; початок захворювання можна розпізнати по незвичайному кольору піску. Багато кішок вважають текстуру піску привабливою і охоче ходять в туалет, а своєчасне спорожнення сечового міхура можна вважати профілактикою подібних захворювань.
             Окремі частинки піску можуть прилипнути до шерсті довгошерстих котів, тому незайве оточити туалет килимком, на який вони падатимуть. Далі кіт піде з чистими лапами. Є ще одна проблема, яка смішніша, ніж серйозна. Маленькі кошенята незрідка починають грати в піску, розкидаючи його по сторонах. Спостереження показують, що їх забави проходять з віком і немає серйознішого вираження на мордочці кота, ніж  те, з яким він сидить в туалеті.


Туалет не місце для покарання

            Зрозуміло, що туалет має бути затишним, безпечним і не викликати жодних негативних емоцій, тому карати кішку в туалеті категорично не можна, тим більше закривати її там, навіть якщо вона в чомусь не права. Кішки не люблять закритих дверей в своїх володіннях і не виносять їх у відхожому місці.
             Необхідно врахувати ще одну їх психологічну особливість: вони не володіють асоціативним мисленням, тому марно карати тиканням носом у власні екскременти, через якийсь, навіть найкоротший час після скоєного, кішка все одно не зрозуміє причину покарання і може образитися. І лише, якщо ви застукали її на місці злочину, можна грізно сказати не можна, підхопити і віднести в туалет (навіть, якщо при цьому з неї ллється), поставити її в лоточок і ласкаво сказати: ось молодець, розумниця і погладити.